

دستگاه هواساز یکی از مهمترین دستگاههایی است که در سیستمهای تهویه مورد استفاده قرار میگیرد. نام این دستگاه معمولاً با AHU یا air handing unit نیز شناخته میشود. برای آن که بتوانید دستگاه هواساز را بهتر و مناسبتر بشناسید، کافی است تا پایان این مقاله را با ما همراه باشید تا هم در خصوص کاراییها و هم در مورد ویژگیهای این دستگاه اطلاعات تکمیلیتری را به دست بیاورید.
دستگاه هواساز چیست؟
در ابتدا باید بدانیم که دستگاه هواساز چیست؟ دستگاه هواساز که با نام اختصاری AHU هم شناخته میشود، به عنوان اصلیترین عضو سیستم تهویه در هر ساختمانی در نظر گرفته میشود. این سیستم برای تنظیم کردن دما، میزان رطوبت، فیلتر کردن هوا و همچنین توزیع کردن هوای مطلوب در بخشهای مختلف ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی در فضاهایی همچون ساختمانهای مسکونی، ساختمانهای اداری، صنعتی و بیمارستانها از این مدل دستگاه استفاده میشود.
اجزای اصلی سازنده دستگاه هواساز چیست؟
دستگاه هواساز خود جزئی از سیستم تهویه است اما دارای یک سری اجزا و بخشها نیز میباشد. برای آن که بدانید این دستگاه چیست و چه ماهیتی دارد، میتوانیم به بررسی اجزای سازنده این دستگاه بپردازیم.
- فن
اولین بخش فن دستگاه هواساز است. به طور کلی فنها وظیفه جابجایی کردن و همچنین توزیع کردن هوا را بر عهده دارند. فن میتواند دو نوع دمنده و مکنده باشد. فن دمنده برای آن است که جریان هوای تازه را به محیط وارد کند. فن مکنده نیز برای خارج کردن هوای آلوده از محیط است.
- فیلترها
انواع مختلفی از فیلترها در دستگاههایی همچون دستگاه هواساز وجود دارند که میتوانند کاراییهای متفاوتی داشته باشند. حذف کردن گرد و غبار، انواع آلایندهها و همچنین ذرات معلق از هوایی که وارد دستگاه شده است نیز بر عهده فیلترهای آن دستگاه است. فیلترها به دو دسته فیلتر اولیه و فیلترهای هپا طبقهبندی میشوند. فیلترهای هپا برای هوای بسیار تمیز استفاده میشوند.
- کویلهای سرمایشی و گرمایشی
قطعات و اجزای بعدی که در دستگاه هواساز وجود دارد و اهمیت بالایی نیز دارد، مربوط به کویلهای گرمایشی و سرمایشی میشود. این کویلها با استفاده از آب گرم و یا بخار آب داغ، هوا را گرم کرده و با استفاده از آب سرد یا مبرد نیز هوا را خنک میکنند.
- رطوبت زن
مؤلفه بعدی قطعهای به نام رطوبت زن است. این قطعه غالبا برای مرطوب کردن هوا در محیطهای جغرافیایی خشک، بیشتر استفاده میشود.
- دمپر
دمپر یکی از قطعاتی است که جریان هوای ورودی و خروجی و همچنین هوای تازه و برگشتی را کنترل میکند.
- بدنه و عایقبندی
بدنه دستگاه هواساز باید حتماً از مواد مقاوم ساخته شود بتواند دستگاه را عایقبندی کند و از اتلاف انرژی آن جلوگیری نماید.
دستگاه هواساز چگونه کار میکند؟
سیستم عملکردی دستگاه هواساز به اندازه اطلاع از کاراییها و شناخت قطعات این سیستم میتواند اهمیت داشته باشد. در اینجا میخواهیم با شیوه کار این دستگاه آشنا شویم.
هواساز به نوعی دستگاه مکانیکی گفته میشود که برای گرم کردن، سرد کردن، تنظیم رطوبت و همچنین تصفیه کردن هوا میتوانیم از آن استفاده کنیم. مکان قرارگیری دستگاه هواساز غالبا بین بویلر و چیلر است. بویلر برای گرم کردن محیط و چیلز نیز برای خنک کردن محیط استفاده میشود. در نهایت دستگاه هواساز باید هوای مرطوب را با توجه به شرایط تولید کرده و به محیط وارد کند. چند مرحله اصلی و کلی وجود دارد که در عملکرد این دستگاه باید به آن توجه داشته باشیم.
- در مرحله اول دستگاه هواساز، هوای تازه و یا برگشتی از محیط را مکش کرده و وارد دستگاه میکند.
- در مرحله دوم هوای مکیده شده باید از فیلترها عبور کند تا آلودگیها و گرد و غبار کاملاً از آن حذف شوند.
- مرحله سوم مربوط به تنظیم کردن دما میشود. در این مرحله لازم است که حتماً با توجه به گرم و یا سرد بودن محیط، دمای هوای داخل دستگاه هواساز تنظیم شود.
- مرحله چهارم نیز مربوط به کنترل کردن میزان رطوبت است. میزان رطوبت هوایی که قرار است وارد محیط شود، با استفاده از تجهیزات و دستگاههای خاصی کنترل میشود.
- در مرحله پنجم نیز باید هوا با استفاده از کانالهای مخصوص وارد محیط شده و در آن توزیع شود.
انواع دستگاه هواساز
انواع مختلفی از دستگاههای هواساز وجود دارد که امروزه در بازار دیده میشوند. کدام مورد میتواند انتخاب بهتری برای شما باشد و کاراییهای مدنظر شما را فراهم کند. این سؤالی است که هر خریداری با آن روبرو میشود و در زمان خرید آن را از خود میپرسد. به طور کلی ۳ نوع دستگاه هواساز وجود دارد که شامل موارد زیر میشوند:
-
دستگاه هواساز معمولی
اولین مدل با نام دستگاههای هواساز معمولی شناخته میشود. این مدل از دستگاه غالبا برای ساختمانهای اداری، تجاری و مسکونی میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
-
دستگاه هواساز هایژنیک
دستگاه بعدی با نام هایژنیک شناخته میشود. این مدل از دستگاهها غالبا برای محیطهای بسیار حساس همچون بیمارستانها و آزمایشگاهها ساخته میشوند زیرا دارای فیلترهای بسیار تخصصی و پیشرفته هستند و معمولاً نیز به شکلی ساخته شدهاند که کمترین میزان میکروب وارد محیط شود.
-
دستگاه هواساز با بازیافت انرژی
دستگاه بعدی نیز با نام هواساز با بازیافت انرژی شناخته میشود. این مدل از دستگاه میتواند مبدلهای حرارتی داشته باشد که انرژی هوای خروجی را بازیافت میکنند و این انرژی را به هوا یا آب ورودی منتقل میکنند.
مزیتهای استفاده از دستگاه هواساز
استفاده کردن از دستگاه هواساز برای محیطهای سربسته میتواند دارای یک سری مزیتهای مشخص باشد که چند مورد از مهمترین آنها را با هم بررسی میکنیم.
- بهبود کیفیت هوا
به راحتی با حذف کردن آلودگیها، انواع بو و رایحههای نامناسب و همچنین میکروبها میتوانیم کیفیت هوا را بهبود دهیم.
- تأمین هوای تازه
مورد بعدی مربوط به تأمین کردن هوای تازه برای محیطهای مختلف است که باعث میشود سلامت محیط را در درجه بالاتری تأمین کنیم.
- صرفهجویی در مصرف انرژی
نکته سوم مربوط به صرفهجویی کردن در مصرف انرژی است. با استفاده از کنترلهای هوشمند و همچنین استفاده از انواع تجهیزات بازیابی انرژی میتوانیم در مصرف انرژی نیز به خوبی مدیریت و کنترل داشته باشیم.
- ایجاد کردن آسایشهای حرارتی و سرمایشی
به دلیل قابلیت تنظیم کردن دما و رطوبت میتوانیم به راحتی آسایش محیط را از این لحاظ فراهم کنیم.
شرکت smtahvie
شرکت اس.ام تهویه یکی از بهترین شرکتهایی است که در حوزه عرضه انواع دستگاه هواساز فعالیت میکند و خدمات مربوط به این حوزه را ارائه مینماید. این شرکت در حال حاضر هم بهترین خدمات و هم بهترین دستگاهها را برای شما فراهم کرده است. در صورتی که به دنبال خرید تجهیزات تهویه و دستگاه هواساز هستید، این شرکت میتواند گزینه و انتخاب بسیار خوبی در نظر گرفته شود.
کلام پایانی
دستگاه هواساز جزء مهمترین و اصلیترین دستگاههایی است که برای سیستمهای تهویه به آن نیاز داریم. پیش از خرید این دستگاهها حتماً دقت کنید که چه برندی را انتخاب میکنید و چه کارایی را از دستگاه انتظار دارید. برای کسب اطلاعات دقیقتر و همچنین آگاهی از آخرین قیمتهای این محصولات میتوانید به وبسایت اسام تهویه مراجعه کرده و از این طریق به اطلاعاتی که نیاز دارید، دست پیدا کنید.